Gepubliceerd 8 april 2023

Wendbaar vakmensschap in 1 minuut

Wendbaar vakmensschap in lerende organisaties. Het is een hele mond vol. Maar wat is het precies en waarom is het zo hard nodig? Projectleider Arry Verhage licht het hoe en waarom van WVLO nog eens in klare taal toe. 1 minuutje leestijd.

3, 2, 1…go!

Binnen bedrijven en binnen de maatschappij volgen veranderingen elkaar steeds sneller op. Bedrijven letten bij het aannemen van medewerkers steeds meer op gedrag, dan op de kennis die sollicitanten meenemen. De vraag is niet: Wat kun je? Maar: Wat kun je leren?

Het besef dat de wendbare vakmens nodig is, begint in te dalen bij werkgevend Nederland. Want in de foodsector staan we er als volgt voor: per vier mensen die met pensioen gaan, komt er één opgeleide jongere van school. Voorheen vroegen werkgevers om mensen met mbo 4- of hbo-niveau. Wat ze eigenlijk bedoelden, waren niet de kennis en vakvaardigheden, maar de gedragskenmerken die aansluiten bij deze groep. Mensen die initiatief tonen, die kunnen communiceren. Wendbare vakmensen!

De wendbare vakmens:

  • Heeft een houding gericht op verbetering
  • Neemt regie over de eigen ontwikkeling
  • Vertrouwt in eigen kunnen
  • Is zich bewust van zijn/haar positie en rol in de organisatie
  • Bouwt en benut het eigen netwerk

Lerende organisatie

Als je als bedrijf innovatief en productief wilt blijven, dan heb je dus werknemers nodig die in staat zijn om mee te ontwikkelen. Dat stelt ook eisen aan hoe je als organisatie zélf omgaat met leren en ontwikkelen. Hoe ga je binnen een organisatie met problemen om? Los je ze snel op en ga je door naar het volgende probleem? Of pak je het op, kijk je hoe het ontstaat en hoe je ervoor zorgt dat het niet nog eens voorkomt? Dát is een lerende organisatie. De manier waarop een bedrijf omgaat met issues, heeft effect op de ontwikkeling van wendbaarheid van medewerkers.

Meer leren?

Een lerende organisatie versterkt dus de wendbaarheid van de medewerker. Hulp nodig bij ‘lerend’ worden? Raadpleeg het speciale TNO-model voor lerende en innovatieve organisaties (download, of bekijk eerst het overzicht op TNO.nl) of neem contact op met Arry Verhage, a.verhage@sol-online.nl.

Geprikkeld en wil je meer dan 1 minuut besteden aan WVLO? Kom dan naar ons event Beleef Wendbaar Vakmensschap, op 8 juni bij MBO Life Sciences in Leeuwarden!

Deel dit bericht

Meer lezen?