De WVLO-workshop op de ledendag van Circulair Friesland afgelopen donderdag 1 juni, daagde deelnemers uit om op een andere manier te kijken naar problemen. In een industriële loods in het dorp Alde Leie gingen deelnemers aan de hand van een praktijkcase van Camping Vrijhaven aan de slag met een bijzondere oplossingstactiek. In plaats van direct een probleem op te lossen, éérst te bedenken: Wat kan er nog meer? Deze tactiek biedt veel ruimte voor creativiteit.
Projectleider Arry Verhage kijkt met een goed gevoel terug op de ledendag, waar niet alleen zijn workshopdeelnemers, maar ook hij de handen uit de mouwen moest steken om met upcyclingbedrijf Pottle een eigen mini-plantenterrarium in een opgewaardeerde fles te maken. Daarna was het tijd voor de WVLO-workshop.
Verhage verzorgde de workshop samen met Heleentje Swart en Marjan Nijenbanning van Circulair Friesland. Nijenbanning daagde de deelnemers uit om aan de slag te gaan met een methode die goed aansluit bij de WVLO-gedachte. Verhage: “In deze methode word je geforceerd om outside the box te denken. Door niet meteen te denken: dit is een artikel en zo werkt het. Maar: wat kun je er nog meer mee?” Heel simpel (of nouja, simpel, want bedenk het maar eens!) werd begonnen met een koffiefilter. “Wat als je er niet mee koffiezet, waarvoor zou je het dan nog meer kunnen gebruiken? Ga eens kijken, geef je creativiteit de vrije loop, schrijf alle mogelijkheden met het koffiefilter op en ga dán pas trechteren.”
Een leuke oefening, maar nu is het tijd voor het echte werk. De case waar het in de workshop om draait, zijn de tiny houses bij Camping Vrijhaven in Heeg. Het zijn circulaire huisjes waar de gasten in verblijven. Maar hoe draag je die circulaire gedachte over aan de vakantieganger, zonder deze iets op te leggen, zonder het gevoel te geven iets te ‘moeten’? De vraag van campingonderneemster Karin Veldhuizen: “Hoe worden we méér dan een leuke plek om te verblijven? Hoe zorgen we dat onze gasten geïnspireerd raken om thuis met de circulaire gedachte aan de slag te gaan?”
Volgens de oplossingstactiek die eerder met het koffiefilter werd beoefend, komen de deelnemers tot verschillende oplossingen. Verhage vat samen: “Een idee is het beeldend maken van de ondernemersgedachte, door de gasten zélf hun verhaal te laten vertellen. Wat doet de campingbezoeker thuis al met circulair? Schrijf dat op en laat je gasten een inspiratiewand vullen. Gebruik de kracht van je gasten.”
Na deze oefening werd de stap van gasten naar medewerkers gezet. Hoe kun je als bedrijf je medewerkers meenemen in de transitie van je bedrijf? Aan de hand van de WVLO-pijlers richting, ruimte en ruggensteun gingen de deelnemers hierover in gesprek. Om vervolgens tot nóg meer ideeën te komen voor de camping. “Onder de kapstok Richting noteerden we het voorstel aan de ondernemer om een agenda voor de komende jaren te maken en deze ook te visualiseren. Nog een leuk idee is het maken van een soort dobbelsteen, met op elke zijde de kernwaarden, visie en de belangrijke elementen van de organisatie. Leg de dobbelsteen op verschillende plaatsen binnen het bedrijf. Sta je als ondernemer voor een keuze, pak dan de dobbelsteen erbij en bekijk per zijde of het besluit matcht met jouw gedachtegoed. Een heel handige tool om een goede richting te concretiseren.”
Het onderdeel Ruimte werd ingevuld met zogeheten ‘prutsruimte’ voor medewerkers. Verhage licht toe: “Geef je werknemers een paar uur per week de tijd om outside the box te denken en met nieuwe ideeën te komen. En laat collega’s hun ideeën aan elkaar pitchen.” Bij Ruggensteun kwam vooral naar voren: “Zorg dat er budget is, dat je naar mensen luistert en waar nodig je hulp aanbiedt. Zodat medewerkers ook echt de support krijgen om nieuwe ideeën uit te voeren.”
Camping Vrijhaven kan aan de slag met alle input van de workshopdeelnemers. En de deelnemers nemen ongetwijfeld enkele ideeën mee naar huis, om in te zetten wanneer ze zelf tegen een probleem aanlopen.
Tekst: Clara Bloemhof | Foto’s: Arry Verhage | Illustratie: Camping Vrijhaven
22 juli, 2024
Studenten Wout de Beer en Michel Schaafsma van de opleiding Vakexpert voeding, kwaliteit en productontwikkeling hebben een innovatieve manier gevonden […]
17 juni, 2024
Op donderdag 30 mei kwamen zo’n 60 vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en onderwijs samen op WaterCampus Leeuwarden voor het event: ‘Innovatie- […]
9 april, 2024
In het vakblad Voedingsindustrie van april 2024 is een artikel verschenen over het Nederlandse innovatieklimaat. Hierin vertellen projectleider WVLO Arry […]