Gepubliceerd 25 november 2021

Online sessie Medewerker van de Toekomst

Vrijdag 18 november gaf Arry Verhage, projectleider ‘Wendbaar Vakmanschap in lerende organisaties’ een inspirerende online sessie over de operator en de analist van de toekomst. Online schoven bbl-studenten aan van de opleidingen allround laborant, voeding en kwaliteit/ technologie, industrieel produceren van levensmiddelen en Chemisch Fysisch analist. De studenten zijn allemaal werkzaam bij verschillende werknemers, waaronder Friesland Campina, Heijs Food Groep, Agrolab West, Gingkels Cosmetics, Scania, Steensma en anderen.

Doel van de online sessie was om de studenten mee te nemen in hoe werk gaat veranderen in de toekomst. Zelf verwachten de studenten dat er over 5 tot 10 jaar veel meer is geautomatiseerd. Ook verwachten de studenten dat er dan nog meer aandacht is voor onze planeet, dat producten duurzamer en biologisch zijn. Op de vraag wat ze denken nodig te hebben om mee te gaan met deze veranderingen antwoorden veel studenten dat een specialisatie belangrijk gaat worden. Ook competenties zoals ‘technisch onderlegd’, ‘analytisch vermogen’ en flexibiliteit worden vaak genoemd.

Arry nam de studenten mee in de resultaten van het onderzoek naar de taken van de toekomst dat door TNO is uitgevoerd met een levensmiddelenbedrijven uit Noord-Nederland. De belangrijkste technische ontwikkelingen zijn naast automatisering ook verder gaande robotisering, de introductie van virtual reality, in-line sensortechnologie, Big Data en Predictive maintenance. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat aan de ene kant apparatuur meer autonoom gaat functioneren en aan de andere kant dat medewerkers in staat moeten zijn het geheel te overzien en dienen te begrijpen hoe deze systemen werken. Hij benoemde daarbij hoe belangrijk het is om als vakmens wendbaar te zijn: in staat doorlopend gericht te zijn op verbetering, om regie te nemen op je eigen ontwikkeling, vertrouwen te hebben in je eigen kunnen, je bewust te zijn van je positie en rol binnen het bedrijf en in staat om de juiste mensen en de juiste expertises in te zetten en aan te spreken.

Deel dit bericht

Meer lezen?