Gepubliceerd 6 juli 2021

Masterclass Slimmer werken met wendbare vakmensen

29 juni 2021 vond de online masterclass ‘Slimmer werken met wendbare vakmensen’ plaats. Vanuit diverse bedrijven werd er digitaal aangeschoven.

Het centrale thema tijdens de masterclass was: “Wat zijn binnen je bedrijf de aanleidingen om te investeren in wendbaar vakmanschap?”. De rode draad bleek te zijn dat bedrijfsprocessen en taken van medewerkers veranderen door nieuwe technieken en robotisering. Bedrijven lopen hierdoor tegen verschillende uitdagingen aan. Bij het ene bedrijf krijgen medewerkers een veel bredere verantwoordelijkheid omdat ze een heel proces moeten aansturen. Bij het andere bedrijf wordt de functie smaller omdat ze deskundig moeten worden op een specifieke machine. In beide gevallen vraagt het een omslag in denken en handelen.

Organisaties veranderen door deze innovaties. De rol van de direct leidinggevende wordt door de deelnemers herkend als belangrijk. Deze dient de voorwaarden te scheppen waardoor de medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Dit vraagt een omslag van directief aansturen naar meer coachend leidinggeven. En om het vermogen om medewerkers mee te nemen in de veranderende organisatie.

Ondersteuning van bedrijven
Vanuit het project worden bedrijven op verschillende manieren ondersteund. Naast deze masterclasses organiseren we de training “Leidinggeven aan wendbaar vakmanschap in lerende organisaties” en worden maatwerktrajecten binnen bedrijven uitgevoerd. Tijdens de masterclass blijkt dit goed aan te sluiten bij de behoeften van de deelnemende bedrijven.

Toekomstige masterclasses
De masterclasses worden ieder kwartaal georganiseerd door ‘Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties’ en ‘Wendbaar vakmanschap in Noordoost Friesland’ en worden mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal Noordoost Fryslân. Op 30 september wordt de volgende masterclass van 15.00 tot 18.00 uur georganiseerd bij Bowinn in Dokkum. Aanmelden kan bij Arry Verhage, a.verhage@sol-online.nl

Deel dit bericht

Meer lezen?