Gepubliceerd 8 december 2021

In één jaar procescontroller of procestechnicus bij Vitens

Drinkwaterbedrijf Vitens werkt sinds 2015 aan de ontwikkeling van wendbare medewerkers. Het ontwikkeltraject “Drinkwatertechniek” voor operators was de eerste stap. Inmiddels heeft deze aanpak zich uitgebreid en worden nieuwe medewerkers in éen jaar volgens de wendbaar vakmanschapsaanpak opgeleid tot procescontroller of procestechnicus.

Een centraal element in de aanpak is dat naast technologische aspecten er veel aandacht is voor het ontwikkelen van een wendbare professionele basishouding, een wendbaar vakmens. Er wordt hierbij zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de eigen Vitens ervaringen, van Vitens deskundigen en begeleid op een manier die wendbaar vakmanschap ontwikkelt en nieuwsgierigheid aanwakkert.

In 2019 zijn studenten van de opleiding bij MBO Life Sciences mee gaan draaien in deze bedrijfstraining. Voor hen erg leerzaam, maar ze droegen met hun frisse blik ook veel bij voor de medewerkers. Een van de studenten heeft er een mooie baan als procescontroller aan overgehouden.

De visie en methodiek op wendbaar vakmanschap
Vitens innoveert, de medewerkers moeten niet allen volgen, maar liefst ook een actieve rol pakken. In het plan “water maken 2025” zijn nieuwe functies ontstaan. Ervaren en nieuwe medewerkers worden opgeleid voor de toekomst. In een opleidingstraject voor nieuwe procestechnici en procescontrollers, dat vanuit de visie en methodiek op wendbaar vakmanschap is ingericht, leveren deelnemers ook een bijdrage aan de innovaties door eigen kennis, ervaring en denkvermogen in te zetten. De opleiding is thematisch opgezet, waarbij na elk thema de deelnemers aan het bedrijf adviezen uitbrengen. Hierbij is het van groot belang dat het bedrijf de juiste rol pakt en deze benut. Er ontstaan netwerken van medewerkers en deskundigen die ook na de opleiding zullen blijven functioneren.

De aanpak breidt zich nog verder uit.
Vitens kiest er inmiddels ook voor veiligheidstrainingen volgens de methodes van WVLO op te pakken. Naast het vergroten van kennis is hier het ontwikkelen van een veilige professionele houding van wezenlijk belang, waarmee Vitens ook het veilig werken naar een hoger plan brengt.

Deel dit bericht

Meer lezen?