Op woensdag 10 oktober organiseerde het CIV Agri & Food de Food Inspiration Day voor docenten food bij de Moestuin in Utrecht. Meer dan 60 deelnemers beleefden een inspirerende dag met bijzondere gastsprekers en veel ruimte voor uitwisseling en netwerken.
De dag werd geopend door Paul Visschedijk, voorzitter van het CIV Agri & Food. Hij schetste de ontwikkeling van het CIV sinds 2013 en het belang van de samenwerking tussen scholen en bedrijven bij het opleiden van vakmensen.
Vervolgens liet Frank Janssen, manager Marketing & Voorlichting van het Nederlands Bakkerij Centrum, zien hoe de wereld van voeding zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Hij schetste in zijn inleiding de ontwikkeling dat voeding onderdeel is geworden van een moderne, gezonde en bewuste levensstijl. Dit in combinatie met de ontwikkeling dat consumenten steeds minder goed kunnen koken en meer kiezen voor het online bestellen van boodschappen of maaltijden. Bij dat laatste zijn gezonde bezorgmaaltijden in opmars.
Ook meldde Janssen dat bestaande normen in consumentengedrag in snel tempo vervagen. De traditionele drie maaltijden zijn niet langer dominant en we gaan naar zes eetmomenten op een dag.
Na deze inleiding gingen de deelnemers in vie kennissessies aan de slag:
Na de biologische lunch gingen de deelnemers aan de slag in drie workshops:
De nummer 2 op de duurzame top 100 van Trouw, Ruud Zanders van Kipster sloot de dag af. In zijn presentatie laat hij zien dat het op zijn bedrijf mogelijk is om op een dier-, milieu- en mensvriendelijke wijze eieren te produceren. Belangrijk hierbij is bijvoorbeeld de voeding van de kippen. Dit is niet gemaakt van granen en mais die ook voor menselijke consumptie geschikt is maar van reststromen vanuit supermarkten en de industrie zoals oud brood. De eieren van Kipster zijn uitsluitend te koop bij de Lidl.
Voor meer informatie over deze dag kan contact opgenomen worden met Arry Verhage, projectleider van het CIV Agri & Food. De Food Inspiration Day is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Onderwijs VernieuwsProgramma (OVP).
(Bron foto: CIV Agri&Food)
8 oktober, 2024
Talitha van der Weij, een goed voorbeeld van het combineren van werken en leren in de voedingsindustrie.
20 september, 2024
Binnen WVLO gebruiken we het Groeimodel voor lerende en innovatieve organisaties om met bedrijven in gesprek te gaan over de […]
Het ontwikkelen van mensen is de sleutel tot succes in een snel veranderende samenleving en arbeidsmarkt. Wendbaar vakmanschap in lerende […]