Gepubliceerd 23 mei 2023

Aeres Tech Productions komt met video’s tot de kern van wendbaar vakmanschap

Wie is de medewerker van de toekomst? Of beter: Hoe maakt een medewerker zichzelf, en daarmee z’n organisatie, toekomstbestendig? WVLO schakelde Aeres Tech Productions in om in vijf video’s de facetten van wendbaar vakmanschap te belichten. Geen gemakkelijke opgave! Hoe vat je zo’n uiteenlopend project samen in vijf filmpjes van maximaal 2 minuten? We kijken terug op een succesvolle samenwerking.

Student, docent, ondernemer, leidinggevende en medewerker: vanuit elk perspectief is het oordeel unaniem: wendbaar vakmanschap is een must! Arry Verhage, projectleider WVLO, blikt terug op het traject met Aeres Tech Productions.

‘Door video’s te maken werden we gedwongen om kernachtiger te denken’

Wat was het doel van de video’s?

“Toen we in 2018 begonnen aan dit project, wisten we dat het moeilijk ging worden om in het kort uit te leggen wat we doen. Hoe enthousiast we er zelf ook over waren. Want ‘Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties’ – het is een hele mond vol. Maar het is zó belangrijk. Wendbaarheid van een medewerker is noodzaak in een wereld die continu verandert. Werkplekken waar je 30 jaar dezelfde taak uitvoert, zijn passé. Daarnaast kan een werknemer alleen maar wendbaar worden wanneer hij zélf openstaat voor verandering én wanneer een organisatie hem die ruimte biedt. Dat noemen we een lerende organisatie. Maar wvlo zien we ook terug in het onderwijs. De manier van opleiden waarbij de student lesstof sec krijgt toegediend, is niet meer van deze tijd. Je hebt het al door: achter dit begrip hangt zó veel uitleg. Door middel van video zijn we min of meer gedwongen om daar beter en kernachtiger over na te denken.”

Hebben de video’s daarbij geholpen?

“Ja, zeker. Juist door het project vanuit heel veel perspectieven te belichten, zien we hoe belangrijk het thema is, en hoezeer iedereen er mee bezig is. Van de werkvloer tot management, van coaches en docenten tot studenten: iedereen kwam én wilde voor de camera. Dat doet ons goed! Het heeft ons project zeker verder gebracht. Ons enthousiasme is alleen maar gegroeid. Vier jaar geleden was ‘wendbaar vakmanschap’ nog een term die niet vaak voorbij kwam, inmiddels is de term gemeengoed geworden. Daar hebben de video’s zeker aan bijgedragen. Wendbaar vakmanschap is beter op de kaart gezet.

Waar zien we de filmpjes terug?

“Je vindt ze op onze website www.wvlo.nl/video. Voor mensen die zich bezighouden met wendbaar vakmanschap of geïnteresseerd zijn in het effect van onze aanpak. Daarnaast dienen ze ter ondersteuning van onze overige communicatie.”

Hoe komen we nóg meer te weten over wendbaar vakmanschap?

“Op 8 juni organiseren we het event Beleef Wendbaar Vakmensschap in Leeuwarden, waar we alle highlights, do’s en don’ts delen met het onderwijs en bedrijfsleven. Je leest het: de term is iets gewijzigd. Ook wij gaan mee met de veranderingen in de maatschappij. Dat is wendbaarheid! We zien het event echt als de start van een volgende fase. We hebben een beweging in gang gezet en die zetten we nu door.”

Deel dit bericht

Meer lezen?