Studenten Wout de Beer en Michel Schaafsma van de opleiding Vakexpert voeding, kwaliteit en productontwikkeling hebben een innovatieve manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan. Ze hebben succesvol bier gebrouwen met oud brood en hun eerste biertje, ‘De Vloeibare Boterham’, aangeboden aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer.
Michel en Wout zijn zeer tevreden met het eindresultaat. Het bier, dat een frisse hop en korianderzaad bevat, werd positief ontvangen door Aant-Jelle Soepboer en bierbouwer Tim Cuperus van Kâld Kletske. De overhandiging van het eerste flesje op 10 juli zorgde voor media-aandacht, waaronder een interview door het NOS-journaal. Aant-Jelle Soepboer prees het initiatief: “Je kunt er brood in verwerken zonder dat je een broodsmaak proeft. Dat betekent dubbele winst.” Hij waardeerde ook de smaak: “Het bier is wat zoetig, fruitig en een beetje hoppig. Een prima biertje.”
Naast het huidige project willen de studenten onderzoeken of oud brood ook in een distilleerproces toegepast kan worden én of verschillende broodsoorten, zoals meergranenbrood, invloed hebben op de biersmaak. Dit project toont de waarde van de samenwerking tussen mbo, hbo en het bedrijfsleven in de Noordelijke regio. De unieke onderwijsaanpak van Aeres MBO Leeuwarden, waar studenten en docenten samen werken aan innovatieve oplossingen, wordt geprezen. Dit project is een voorbeeld van hoe creativiteit en samenwerking kunnen bijdragen aan duurzaamheid en innovatie in de voedingsmiddelenindustrie.
Bekijk hier het filmpje van de NOS.
Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij het Bakery Sweets Center.
8 oktober, 2024
Talitha van der Weij, een goed voorbeeld van het combineren van werken en leren in de voedingsindustrie.
20 september, 2024
Binnen WVLO gebruiken we het Groeimodel voor lerende en innovatieve organisaties om met bedrijven in gesprek te gaan over de […]
Het ontwikkelen van mensen is de sleutel tot succes in een snel veranderende samenleving en arbeidsmarkt. Wendbaar vakmanschap in lerende […]