Sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk gaat een intensieve samenwerking aan met Aeres aan door een nieuwe, methodische manier van opleiden toe te passen. Met individuele ondersteuning krijgen medewerkers en kandidaten van Dokwurk de kans om een startkwalificatie als Medewerker in de Levensmiddelentechnologie te behalen. Om zo beter te starten als zij-instromer.
Wendbaar vakmanschap is een wezenlijk onderdeel van deze opleiding. Het ontwikkeltraject is opgezet volgens de principes van wvlo:
Van de mensen die bij Dokwurk in Dokkum aankloppen, beschikt zo’n 65 procent niet over een startkwalificatie, zoals een praktijkverklaring of een mbo-certificaat. Medewerkers gaan bij Dokwurk aan de slag in onder andere de horeca, groen, schoonmaak en food. Voor de laatste categorie bestond nog geen opleidingstraject met een mbo-erkend certificaat. Daar komt nu verandering in. In de werkgroep Opleiden van Bakery Sweets Center vonden Nannette Jonker (Dokwurk) en Wijnand Verschuur (Aeres) elkaar en kwamen tot een antwoord op de vraag: Hoe helpen we onze medewerkers en deelnemers het maximale uit zichzelf te halen?
Jonker: “Het is een traject waarin mensen de basisbeginselen van werken in de voedingsindustrie leren. De mensen, die bij Dokwurk aan de slag zijn, hebben een grotere begeleidingsbehoefte. Door ze individueel op te leiden tot medewerker in de levensmiddelentechnologie hebben ze meer kans van slagen op een baan bij bedrijven in de bakkerij- en zoetwarensector. Dokwurk zorgt voor de werkomgeving, Aeres zorgt voor de opleidingsmethodiek en kwalificatie.”
Verschuur: “Dokwurk kwam bij ons (Bakery Sweets Center, -red.) met de vraag of het mogelijk is om op een methodische manier op te leiden. Daarvoor moet je eerst de organisatie uitlijnen, kijken welke kansen er zijn en van hieruit een traject inrichten. Dat begint bij de mensen die betrokken zijn bij de medewerkers. De eerste operator, ook wel meewerkend voorman, beschikt over de technisch inhoudelijke kennis. De leidinggevende kan heel goed de observaties doen: kan een medewerker meer stappen maken? Zit er potentie in? Hoe ver kunnen we iemand ‘stretchen’? Tot slot is er natuurlijk de coach, die betrokken is bij de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker en beoordeelt hoe ver we kunnen gaan in dit traject. Met zijn allen zijn we de leermeesters.”
“Als we merken dat iets een stap te ver is, dan is dat helemaal niet erg. Het minimaal haalbare voor elke medewerker is een praktijkverklaring. De uitdaging is om een aantal mensen te begeleiden in de weg naar een mbo-certificaat.”
Verschuur: “Het is echt een 1-op-1-traject. Waar een medewerker misschien tevreden is met het werk dat hij doet, een handeling beheerst en daar gelukkig van wordt, hoeven we wellicht niet het onderste uit de kan te halen. Maar het gevaar binnen veel productiebedrijven is ook: Wat als er meer potentieel in zit? Wat als een werknemer naast een verticale verpakkingsmachine ook een andere lijn kan bedienen? In deze modulair opgebouwde opleiding doen we dit stapje voor stapje. We leiden de medewerker op in een beschermde omgeving en passen langzaamaan de omstandigheden aan. Hij of zij leert omgaan met andere situaties, andere mensen en andere machines. Zo maken we de medewerker wendbaar en op meerdere plekken inzetbaar. Zelfvertrouwen creëren is hierin heel belangrijk om de stap naar buiten kleiner te maken.”
Verschuur: “Het is een modulair pakket met aan de ene kant de basiscondities zoals vakinhoudelijk opleiden. Daardoorheen verweven we werknemersvaardigheden en wendbaar vakmanschap-competenties. De rol van de coach hierin is: houdt het proces in de gaten. Als iemand heel ongelukkig wordt van een verandering, moet je die dan wel stretchen? Anderzijds is Dokwurk een talentontwikkelbedrijf: we proberen het maximale uit elke persoon te halen. Dus het is per persoon kijken naar waar je ontwikkeling kunt creëren. Als we merken dat iets een stap te ver is, dan is dat helemaal niet erg. Het minimaal haalbare voor elke medewerker is een praktijkverklaring. De uitdaging is om een aantal mensen te begeleiden in de weg naar een mbo-certificaat.”
Jonker: “We leiden op om bij te dragen aan het eigen proces, maar ook met het gezicht naar buiten toe. Dát maakt ons een sociaal ontwikkelbedrijf. Dit is één van mijn grootste wensen als manager Ontwikkeling binnen Dokwurk. Dat we onze productieruimte gebruiken voor de ontwikkeling van mensen, ze klaarstomen voor een baan in de sector én een certificaat kunnen meegeven. Dat we nu een individueel opleidingstraject kunnen bieden, is ontzettend gaaf.”
De opleiding bevindt zich nu in de inrichtingsfase. Dan volgt het programma. Naar verwachting kunnen de eerste mensen van Dokwurk in het voorjaar van 2023 aan de slag bij productiebedrijven binnen Bakery Sweets Center. Een mooie samenwerking met als doel om mensen uit te laten stromen in de productie van bakkerij- en zoetwarensector.
Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Bakery Sweets Center
Tekst: Clara Bloemhof
Foto’s: Dokwurk
22 juli, 2024
Studenten Wout de Beer en Michel Schaafsma van de opleiding Vakexpert voeding, kwaliteit en productontwikkeling hebben een innovatieve manier gevonden […]
17 juni, 2024
Op donderdag 30 mei kwamen zo’n 60 vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en onderwijs samen op WaterCampus Leeuwarden voor het event: ‘Innovatie- […]
9 april, 2024
In het vakblad Voedingsindustrie van april 2024 is een artikel verschenen over het Nederlandse innovatieklimaat. Hierin vertellen projectleider WVLO Arry […]