Een kijkje in de keuken van een ander is altijd een goed idee. En als die ander zich ver over onze landsgrenzen bevindt, dan zeg je als student niet gauw nee tegen zo’n excursie. Maar het was ook hard werken voor de zes studenten MBO Life Sciences, die in mei afreisden naar La Roche-Sur-Foron, midden in de Franse Alpen.
Samen met vier medestudenten en twee docenten, stapten Wout de Beer en Lieuwe Hoekstra op maandag 15 mei in de bus naar Frankrijk. MBO Life Sciences is als school verbonden aan Europel, een Europese organisatie die ooit als doel had om kennis uit te wisselen in het zuivelonderwijs. Inmiddels is de expertise uitgebreid naar de bredere voedingsmiddelenindustrie, maar de basis is nog steeds zuivel. Zo was het ook het onderwerp van deze excursie, naar een zuivelschool in La Roche.
Studenten uit Finland, Roemenië, Italië, Spanje en Polen verzamelden zich bij de gastheer van dit jaar, de zuivelschool ENILV. Allereerst geven alle studenten (in het Engels) een presentatie over zichzelf en hun opleiding. Daarna vertellen Lieuwe en medestudente Adinda over de Friese manier van kaasmaken. Een interessant onderwerp voor de Franse studenten aan deze vakschool, waarin een heuse kaasfabriek huist. “Hier worden studenten echt opgeleid voor de bedrijven in de regio”, vertelt praktijkdocent Reino Mulder-van der Meer. “Bij toerbeurt werken ze zelfs op de boerderij, bovenop de berg. De koeien zoeken het namelijk in de zomer (uiteraard onder begeleiding van de boer) hogerop, omdat dit een van de voorwaarden is voor de productie van de streekkaas reblochon.”
Op dag 2 was het tijd voor het beoordelen van de inzendingen aan de regionale kaaswedstrijd. De studenten kregen maar liefst 15 kazen en verschillende melk- en boterinzendingen onder hun neus. Aan het eind van de beoordeling werd gekeken wie van de studententeams het dichtstbij de beoordeling van de vakjury zat. “Een leuke uitdaging, waarbij we echt talenten boven zagen komen”, blikt docent en reisbegeleider Teo Bijlsma terug. “Sowieso was deze excursie een mooie manier om elkaar beter te leren kennen. Dat ontdekte talent kan ik hier op de opleiding weer inzetten. Uiteraard complimenteer ik de studenten er ook over.”
Natuurlijk werden er ook excursies gedaan. Student Wout bezocht die kleinschalige boerderij bovenop de berg. “Het werkt er net even anders dan wij hier gewend zijn”, is zijn reactie. “De studenten en docenten van de zuivelschool zijn hier ook te vinden.” Lieuwe had een ander programma en kreeg een rondleiding door de kaasfabriek in de school.
“Het was een mooie ervaring, maar of een productie van zo’n grote omvang ook zou werken binnen onze school? En of ik daar oren naar heb? Ik betwijfel het”, denkt Lieuwe hardop. Ook Wout staat er nog niet om te springen. “Het lijkt me wel gaaf, maar het beperkt je tot produceren. Bij ons op school is er voldoende ruimte om te testen, te oefenen en te experimenteren. Bovendien: je mag fouten maken en je krijgt daarvoor ook de ruimte. Dáárvan leer je juist! Daar op die school in Frankrijk, daar lag alles al vast.” Lieuwe knikt: “De begeleiders stonden er continu bij, toe te kijken of het proces wel goed ging. Voor een kleine verandering was geen ruimte. Dat is bij ons wel anders.”
Soms is een kijkje in de keuken bij een ander goed om te beseffen dat je eigenlijk wel goed zit op je eigen plek. En is een uitwisseling met een andere school misschien wel een goede manier om te ontdekken waar jij als student waarde aan hecht.
Tekst: Clara Bloemhof | Foto’s: team MBO Life Sciences
20 december, 2024
Het gaat goed met de Leiderschapstraining: leidinggeven aan wendbaar vakmanschap in lerende organisaties. Afgelopen jaar zijn maar liefst 24 deelnemers […]
6 december, 2024
Tijdens de Expeditie Leercultuur demo dag vertelde Arry Verhage, projectleider WVLO, dat Wendbaar vakmanschap niet alleen om techniek gaat, maar […]
5 december, 2024
Hoe blijf je als organisatie productief, innovatief en een aantrekkelijke werkgever? Hiervoor ontwikkelden we met TNO het groeimodel voor lerende […]